Καρκίνος θυρεοειδούς αδένα
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πιο συχνός καρκίνος των ενδοκρινών αδένων. Συμβαίνει δε όταν ένα μικρό ογκίδιο αρχίζει να αναπτύσσεται μέσα στο θυρεοειδή αδένα.
Παρόλο που είναι σχετικά σπάνιος τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των περιστατικών καρκίνου του θυρεοειδούς.
Είναι πιο συνηθισμένος σε άτομα ηλικίας γύρω στα 40 καθώς επίσης και σε μεγαλύτερους των 60 ετών. Οι γυναίκες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς από ότι οι άνδρες.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συνήθως θεραπεύσιμος και σε πολλές περιπτώσεις θεραπεύεται εντελώς, αν και μερικές φορές μπορεί να επανέλθει μετά τη θεραπεία.
Συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς
Τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Την εμφάνιση μιας ανώδυνης μάζας ή ενός πρηξίματος στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Οι όγκοι αυτοί ονομάζονται όζοι και τις περισσότερες φορές είναι καλοήθεις μιας και περίπου μόνο 1 στους 20 είναι καρκίνος.
- Διογκωμένους αδένες στο λαιμό (λεμφαδένες)
- Ανεξήγητη βραχνάδα που δεν βελτιώνεται μετά από μερικές εβδομάδες
- Πονόλαιμος που δεν βελτιώνεται
- Δυσκολία στην κατάποση
Αν έχεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθείς σε ενδοκρινολόγο. Τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε λιγότερο σοβαρές καταστάσεις όπως βρογχοκήλη, οπότε θα πρέπει να ελεγχτείς άμεσα.
Ο ενδοκρινολόγος είναι υπεύθυνος να αξιολογήσει ανάλογα με την κλινική και απεικονιστική εικόνα την επικινδυνότητα κάθε όζου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι όζοι χρειάζεται να επανεξετάζονται για να βλέπουμε αν μεγαλώνουν η αλλάζουν χαρακτηριστικά που τους κάνουν ύποπτους για κακοήθεια. Αν υπάρχει τέτοια υποψία μπορεί να ζητηθεί να γίνει βιοψία με λεπτή βελόνη για να αποκλεισθεί η ύπαρξη κακοηθείας .
Καρκίνος θυρεοειδούς – Αιτίες
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συμβαίνει όταν υπάρχει μια βλάβη στο DNA στο εσωτερικό των κυττάρων του θυρεοειδούς. Αυτή η βλάβη στο DNA έχει σαν συνέπεια τα κύτταρα του θυρεοειδούς να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και να σχηματίζεται όγκος. Δεν είναι απολύτως σαφές τι προκαλεί αυτή την βλάβη, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς όπως:
- Διάφορες παθήσεις του θυρεοειδούς, χρόνια θυρεοειδίτιδα ή βρογχοκήλη, όχι όμως υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός.
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς – ο κίνδυνος σας είναι υψηλότερος αν ένας στενός συγγενής είχε καρκίνο του θυρεοειδούς
- Έκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία στην παιδική ηλικία – όπως η ακτινοθεραπεία
- Παχυσαρκία
- Ένα νόσημα του εντέρου που ονομάζεται οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP)
Καρκίνος θυρεοειδή – Θεραπεία
Η θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου που έχετε και από το αν ή όχι έχει εξαπλωθεί εκτός του θυρεοειδή.
Οι βασικές θεραπείες είναι:
- Χειρουργική επέμβαση – για να αφαιρέσετε μέρος ή το σύνολο του θυρεοειδούς.
- Χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου – καταπίνετε μια ραδιενεργή ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα σας και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
- Ακτινοθεραπεία – μια μηχανή χρησιμοποιείται για να κατευθύνει δέσμες ακτινοβολίας στα καρκινικά κύτταρα για να τα σκοτώσει.
- Χημειοθεραπεία και στοχευόμενες θεραπείες – φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων.
Μετά τη θεραπεία, θα έχετε συναντήσεις παρακολούθησης για να ελέγξετε αν ο καρκίνος έχει επανέλθει.
Οι τύποι καρκίνου θυρεοειδούς αδένα
Υπάρχουν τέσσερις κυρίως τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα
- Θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς: Ο θηλώδης καρκίνος είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στο θυρεοειδή αδένα. Περίπου 8 στις 10 περιπτώσεις κατατάσσονται στον θυλώδη τύπο. Συνήθως προσβάλλει άτομα νεώτερα των σαράντα και ειδικά γυναίκες.
- Θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς: Αντιπροσωπεύει 1 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς και προσβάλλει άτομα μέσης ηλικίας. Οι γυναίκες προσβάλλονται με τριπλάσια συχνότητα σε σχέση με τους άνδρες.
- Μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς: Αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% των καρκίνων του θυρεοειδή. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους τύπους έχει μια έντονη κληρονομική προδιάθεση και είναι πιο επιθετική μορφή καρκίνου. Σε περίπτωση που το άτομο που διαγνωστεί φέρει την κληρονομική μορφή του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς επιβάλλεται να γίνεται γενετικός έλεγχος στους συγγενείς για την έγκυρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.
- Αδιαφοροποίητος καρκίνος του θυρεοειδούς: Είναι η επιθετικότερη μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς και είναι υπεύθυνος για το 2% των κακοήθων νεοπλασιών του αδένα. Είναι μια μορφή καρκίνου που προσβάλλει συνήθως ηλικιωμένους άνω των 60 ετών.
Πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς
Περίπου 9 στους 10 ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς είναι ζωντανοί 5 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου. Πολλοί από αυτούς έχουν θεραπευτεί και θα έχουν ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Η πρόγνωση της νόσου ωστόσο διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του καρκίνου άλλα και από την έγκυρη διάγνωση.
- περισσότεροι από 9 στους 10 ασθενείς με θηλώδες καρκίνωμα ζουν τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
- περισσότεροι από 9 στα 10 ασθενείς με θυλακιώδες καρκίνωμα ζουν τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
- περισσότεροι από 7 στους 10 άνδρες και περίπου 9 στις 10 γυναίκες με μυελοειδή καρκίνωμα του θυρεοειδούς ζουν τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
- περίπου 1 στα 10 άτομα με αναπλαστικό καρκίνωμα θυρεοειδούς ζουν τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
Περίπου 1 στα 5 άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του θυρεοειδούς διαγιγνώσκονται αργότερα με καρκίνο σε άλλο μέρος του σώματος, όπως οι πνεύμονες ή τα οστά, αλλά ο καρκίνος μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί ξανά αν συμβεί αυτό.