Θυρεοειδική λειτουργία κατά την εγκυμοσύνη και προβλήματα γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών
Τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν σχέση με συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς των αγοριών προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Κλινική Ενδοκρινολογία & Μεταβολισμός”, της Αμερικανικής ενδοκρινολογικής εταιρείας.
Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης, ένα μωρό εξαρτάται από την παροχή της μητέρας του σε θυρεοειδική ορμόνη, η οποία έρχεται μέσω του πλακούντα. Τα επίπεδα των μητρικών θυρεοειδικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και της ελεύθερης θυροξίνης (FT4), αλλάζουν δυναμικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα μητρικής θυρεοειδικής ορμόνης μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Τα ευρήματά αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της στενής παρακολούθησης και ρύθμισης της μητρικής λειτουργίας του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές μελέτησαν 1860 ζεύγη μητέρων και των παιδιών τους. Οι ερευνητές μέτρησαν επανειλημμένα τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ακολούθως παρακολούθησαν τις οικογένειες όταν τα παιδιά ήταν 4 ετών και τα έβαλαν να συμπληρώσουν μια λίστα ελέγχου για να αξιολογήσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγόρια που γεννήθηκαν από μητέρες με χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν πιο πιθανό να απομονώνονται, να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και να είναι ανήσυχα ή καταθλιπτικά. Αντίθετα τα σχετικά υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών συσχετίστηκαν με επιθετική συμπεριφορά σε αγόρια προσχολικής ηλικίας.
Κατά συνέπεια η μελέτη αυτή τονίζει την μεγάλη σημασία της σωστής ρύθμισης της θυρεοειδικής λειτουργίας της μητέρας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς σχετίζεται με προβλήματα γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών.